topbanner billede

Historien om Lauritz Knudsen

Bliv klogere på historien

Lauritz Knudsen - grundlægger af virksomheden af samme navn - rejste i 1893 fra sin fødeby Odense og etablerede sig i København som uhr- og chronometermager. Lauritz Knudsen blev hurtigt klar over, at elektriciteten ville ændre samfundet radikalt, og han satsede tidligt på udvikling og produktion af el-installationsmateriel. Den dag i dag er det fortsat Lauritz Knudsens (også omtalt LK) primære forretningsområde.

   

Ophavsmanden

Videoen her viser dig manden, og virksomheden, Lauritz Knudsens spændende udvikling frem til i dag. Samtidig får du også et godt indblik i den enorme fremdrift, som herskede i Danmark og hele verden i begyndelse af det 20. århundrede.

Udviklingen

Da Lauritz Knudsen døde i 1917 efterlod han sig en blomstrende virksomhed med adskillige hundrede medarbejdere. Virksomheden blev på dette tidspunkt omdannet til et aktieselskab, ligesom man valgte at bygge en ny, stor fabrik uden for byen - på en kålmark på Haraldsgade, Østerbro.

1921 tog Lauritz Knudsen sin nye fabrik i Haraldsgade i brug. Her udviklede Lauritz Knudsen sig til at blive noget af en institution i dansk erhvervsliv - og på et tidspunkt beskæftigede Lauritz Knudsen over 4000 medarbejdere. Perioden frem til slutningen af 1960'erne var også produktmæssigt kendetegnet ved en ekspansiv udvikling. Lauritz Knudsen producerede så godt som alt, hvad der overhovedet var elektrisk - lige fra strygejern, radioer, højttalere, el-komfurer, el-ure til elmålere, el-fordelingstavler og højspændingsmateriel.

1968 fusionerede Lauritz Knudsen med sin største konkurrent på det danske marked, virksomheden NES i Valby, og skiftede navn til LK-NES. NES-tilføjelsen blev senere slettet, men hænger stadig ved i mange danskeres bevidsthed.

1986 flyttede Lauritz Knudsen endnu en gang uden for byen. Denne gang til Industriparken i Ballerup, hvor virksomheden etablerede sit nuværende hovedsæde. I samme periode havde Lauritz Knudsen produktion i Ballerup og en montagefabrik i Sorø.

1990 blev Lauritz Knudsen overtaget af den danske NKT koncern og en ny international strategi blev lagt.

Med ønsket om at styrke sin position som en af de førende producenter af el-materiel i Europa, fusionerede Lauritz Knudsen og den finske Ahlstrøm koncerns el-materiel division i 1995 i en 50/50% dansk-finsk ejet el-koncern ved navn Lexel A/S.

1999 indtrådte Lexel som selvstændig koncern i den globale franske energi koncern Schneider Electric.

2000 åbnede Lauritz Knudsen ny fabrikation i Ringsted. Montagefabrikken i Sorø blev lukket, og den største del af Lauritz Knudsens produktion blev samlet i Ringsted. Fabrikken regnes for en af de mest moderne fabrikker i Europa indenfor sit område.

2003 blev Lexel A/S en integreret del af Schneider Electric.

2004 skiftede virksomheden navn fra LK A/S til Lauritz Knudsen A/S. Senere på året blev hele produktionen samlet i Ringsted.

2005 lægges Lauritz Knudsen og Schneider Electric Danmark A/S sammen til én legal enhed. Lauritz Knudsen blev en division i Schneider Electric Danmark A/S.

2007 integreres Schneider Electric og Lauritz Knudsen i én fælles virksomhed i Danmark og får fælles adresse i Ballerup.

2009 brandes Lauritz Knudsen som Lauritz Knudsen by Schneider Electric.

2015 flytter Schneider Electric til nyt miljøvenligt domicil på Lautrupvang 1, Ballerup