Spar på strømmen

Med lysdæmpere, bevægelsessensorer og timere kan du regulere lysstyrken samt lade lyset/apparatet tænde og slukke af sig selv. Det er praktisk, og du sparer både energi og penge.

Skru ned for lyset og op for hyggen med lysdæmpere. Når du skruer ned for lyset, drejer el-måleren langsommere rundt, så du sparer både penge og energi.

En anden energibesparende og praktisk installation er en PIR sensor (bevægelsessensor), der får lyset til at tænde, når du kommer ind i rummet - og slukke igen, når du har forladt det.

Med en timer vælger du selv hvor mange minutter, der skal gå før lyset eller apparatet slukker. 

Både sensoren, lysdæmperen og timeren kan erstatte de kontakter, der i forvejen sidder i væggen, så det ikke er nødvendigt at trække nye ledninger eller lave huller i væggen.

Selv om du isoleret set kun sparer et par ører, hver gang du slukker lyset, så løber det altså op, når du ser det på årsbasis. Og hvis du sætter en sensor i badeværelse og entré og en dæmper i børneværelset, kan du gange besparelsen med tre - så bliver det efterhånden et beløb, det er værd at stræbe efter.

Praktiske placeringer
Mest oplagt er det at sætte en sensor op i entreen. Når du kommer hjem en mørk efterårsdag, tænder lyset i det øjeblik, du åbner døren. Eller sæt sensoren ved bryggerset, så klarer lyset sig selv, når du har favnen fuld af vasketøj. Et andet oplagt sted er badeværelset. Så skal du ikke spekulere på, om børnene har husket at slukke lyset, så el-måleren suser derudaf og sender dyre kilowatttimer ud i intetheden.

Både lysdæmperen og sensoren fås i designserierne LK FUGA og LK OPUS 66 fra Lauritz Knudsen. FUGA-serien hører med sit enkle og klassiske design til blandt de mest udbredte kontakter i Danmark.

Især ved puttetid er det rart at kunne skrue ned for lyset i børneværelset