Før du går i gang med renovering

Før du begynder din el-renovering så tænk på altid at planlægge din renovering. Det betaler sig nemlig at bruge tid på forberedelse, før du begynder at modernisere din el-installation. Her er nogle gode råd at komme i gang på.

Plantegning
Brug en plantegning over dit hjem og tegn dine møbler ind. Det hjælper dig til at få et overblik over, hvad du har brug for at få lavet og hvor. Flytter du tit rundt på møblerne, skal du også tage hensyn til det. Hellere en stikkontakt for meget end en for lidt. Hvis du ikke har en plantegning over din bolig, kan du selv lave en skitse på millimeterpapir eller finde gratis programmer på nettet til dette.

Andres erfaringer med el-renovering
Har du bekendte som for nylig har renoveret deres el-installation? Spørg om der er ting, de fortryder, eller om der er noget, de er særligt glade for. Der er både gode råd og inspiration at hente.

Dine behov
Overvej din families behov grundigt. Gør dig klart, hvad der er vigtigt at få lavet, og hvad der rart at få ordnet, men måske knapt så vigtigt. Måske har det højere prioritet at løse problemet med manglende stikkontakter i køkkenet end at få varme i badeværelsesspejlet, så det ikke dugger. Prøv også at tænke på fremtidige behov, ved f.eks familieforøgelse, hjemmearbejdsplads mv.

Planlægningsskema
Lav en liste - eller et planlægningsskema - over dine ønsker. Det giver dig et overblik over, hvad du ønsker at få lavet, og hvilke funktioner, du har behov for. Afgør om det er en opgave, som du selv kan - og må - løse, eller om der kræves hjælp fra en autoriseret el-installatør. Hvis du er i tvivl om, hvor vidt det er en opgave, du selv kan/må udføre, bør du altid kontakte din lokale el-installatør, inden du begynder på arbejdet. Find din nærmeste el-installatør her

Læg niveauet
Tag udgangspunkt i dit planlægningsskema og forhør dig uforpligtende om priser på produkter og arbejde. Når du har et overblik, kan du lægge et niveau for, hvor omfattende din renovering skal være. På denne måde beslutter du også, hvor mange penge du vil bruge. Hvis der er tale om en opgave, som du ikke selv kan eller må løse, så brug planlægningsskemaet som grundlag for at indhente konkrete tilbud fra forskellige autoriserede el-installatører.

Hvem skal lave din el-renovering?
Træf din endelige beslutning: Hvad vil du have lavet - og hvem skal udføre det? Hvis det er en opgave, som du selv må udføre, kan du selv gå i gang med arbejdet.

Hvad har du brug for?
Hav værktøjskassen i orden fra start af - det letter dit arbejde.

Nedenfor er listet nogle af de ting, der er uundværlige, når man arbejder med el:

  • Spændingstester (også kaldet en polsøger)
  • Et sæt isolerede skruetrækkere
  • En bidetang
  • En afisoleringstang til at afisolere ledninger med

Alt sammen kan anskaffes i byggemarkeder, hos isenkræmmere mv. Afhængigt af opgaven du skal i gang med, får du måske behov for mere værktøj. Spørg en rådgiver der, hvor du køber dit værktøj. 

Som udgangspunkt bør kontakter, der har stået under vand, udskiftes.

Årsagen er, at kvaliteten af det vand, kontakten har været udsat for, er ukendt og kan have efterladt såvel fremmedlegemer som ætsninger/belægninger.
Vi anbefaler derfor, at alle kontakter, der har været under vand, udskiftes. I konkrete sager vil den ansvarlige installatør kunne foretage en specifik inspektion og efterfølgende vurdering.

For arbejde betalt senest 29. februar 2016 er det muligt at få servicefradrag for arbejdsløn til håndværkere - det såkaldte håndværkerfradrag, på op til 15.000 kr. om året.

Så husk at gemme dokumentation for dit el-arbejde.

Læs mere på SKAT's hjemmeside her