PIR bevægelsessensor - din lysstyring

Spar på strømmen med en PIR bevægelsessensor, som tænder og slukker efter behov. Find den rette PIR her.

Hvad er en PIR?

En PIR er en elektronisk enhed som kan detektere bevægelse. Når PIR'en detekterer bevægelse kan den, afhængig af PIR type, tænde for strømmen lokalt eller sende et signal til et styresystem som f.eks LK IHC Control eller KNX.

Hvorfor benytte en PIR?

Med en PIR automatiserer du betjeningen af din el-installation, og du slipper med andre ord for manuelt at betjene din el-installation, som du plejer. Den giver dig samtidig muligheden for at mindske brugen af strøm både udendørs som indendørs, idet den tænder og slukker efter behov.

Find den rigtige PIR/bevægelsessensor

Schneider Electric har et stort udvalg af PIR/bevægelsessensorer, og der er mange faktorer der skal tages højde for, når man skal vælge den rette model til sit byggeprojekt.

Med PIR Vælgeren har vi skabt et værktøj som kan hjælpe dig med at finde den PIR som passer bedst til netop dit projekt.

Gå til PIR Vælgeren Se hvordan du gør

Sådan kan du bruge en PIR

Kun fantasien sætter grænser

Nem lysstyring på toilet

PIR overtager styringen af lys og ventilation af toilettet. Når du kommer ind på toilettet tænder lys og ventilationen automatisk. Når du forlader toilettet forsætter lys og ventilation i 3 min., hvorefter det slukker. Det betryder, at toilettet altid godt udluftet samtidig med, at du har en håndfri betjening af din installationen.

 

Styr lyset i din entré

Entréen er ofte boligens mest befærdede sted. I stedet for ustandselig at tænde og slukke for lyset, kan du installere en PIR som gør det for dig automatisk.

 

Bryggers med PIR

Med en PIR installeret i bryggerset slipper du for at trykke på en afbryder med beskidte fingre eller med albuen. Du slipper også for at tænke på om du har husket at slukke for lyset i bryggerset.

Kom sikkert hjem med udendørs belysning

Med en PIR installeret i indkørslen er du sikker på at lyset altid er tændt for dig og dine gæster. Hvis du har LK IHC Control kan du om natten lade PIR'en først tænde lys i entreen, og efter 10 sekunder tænde lyset i indkørslen. Så tror en indbrudstyv, at der er nogen i huset, som er stået op og derefter har tændt lyset i indkørslen.

 

PIR hjælper personer med et handicap

Hvis du har et handicap, eller der er beboere eller gæster i dit hjem, som har et handicap, er det rart at kunne tænde lyset automatisk uden hele tiden skulle bede om hjælp.

 

Alarmsystem med LK IHC Control

Til IHC Control kan du installere en indendørs alarm-PIR, som giver signal når der detekteres bevægelse. Du kan nu modtage en SMS når der er aktivitet i hjemmet når du ikke er hjemme.

Vælg den rigtige PIR

En PIR er lidt mere kompliceret at vælge end en almindelig afbryder. Ud over at tage hensyn til design og farve, skal du også foretage nogle valg afhængig af hvor PIR'en skal sidde og hvilket system din PIR skal arbejde sammen med.

I nogle tilfælde er det vigtigt, at man kan justere forskellige parametre direkte på PIR'en uden at skulle bruge særlig software program eller tilkalde en el-installatør. I PIR guiden skelnes der mellem om man kan justeres parameteren overhovedet, om parameteren kan justeres direkte på PIR'en, eller man skal bruge et software program.

Timer

Her kan du angive, hvor lang tid lyset skal være tændt efter PIR'en har detekteret bevægelse

Sensitivitet

Denne indstilling bestemmer, hvor store eller små objekter PIR'en skal reagere på (f.eks. kat, hund, barn, voksen mv.). Typisk ændrer man følsomheden mellem høj og lav indtil PIR'en reagerer på de objekter, man ønsker. Det betyder, at du selv kan justere PIR'ens følsomhed ift. om du f.eks. har hund eller kat. 

Lysniveau

Når det er for lyst, giver det ikke mening at tænde lyset. Derfor kan man på mange PIR'er angive, hvilket lysniveau man ønsker, PIR'en skal reagere på. På den måde sparer man energi ved ikke at have lys tændt, som ikke er nødvendigt.

Justering af dækningsområde

Det kan være fordelagtigt at justere det område, som PIR'en skal dække. Dette gøres rent mekanisk ved at sætte et medfølgende dæksel på, som dækker for den del af PIR'ens udsynsområde, hvor man ikke ønsker detektion. Nogle PIR har en knap så man kan ind- og udkoble områder uden at skulle bruge dæksel, med andre skal man justere dækningsområdet i software.

Design og farve

I mange boliger er designet af PIR'en vigtigt. Vi kan som de eneste på markedet tilbyde PIR'er i LK FUGA og LK OPUS66 design, så din nye PIR installeres diskret i en eksisterende installation.

Farven på PIR'en er – ligesom designet - vigtig for de fleste indendørs anvendelser. Også her er vi i stand til at levere de fleste indendørs PIR'en i farver, som bruges i traditionelle el-installationer, dvs. hvid, lysegrå og koksgrå.

Udgangseffekt

Hvilken belastning skal PIR'en kunne klare?

Det er vigtigt at sikre sig at PIR'en kan klare den belastning som den bliver udsat for. Dette gælder kun 230 V PIR'er. De øvrige PIR'er sender et signal til et omgivende system f.eks. IHC eller KNX. Her er det naturligvis lige så vigtigt at systemet kan klare belastningen, men det indvirker ikke på valget af selve PIR'en.

Montering

Om en PIR skal monteres inden- eller udendørs er et afgørende valgkriterie i mange situationer. Dette skyldes PIR'en, hvis den skal monteres ude, skal have en højere tæthed, dvs. at den skal være modstandsdygtig overfor bl.a. vand og støv. Dette kræver ofte at en udendørs PIR fylder mere end en indendørs PIR.

Monteringshøjden angiver den højde som PIR'en sidder i når den er monteret. Det er vigtigt for nogle anvendelser at PIR'en kan monteres i alm. afbryderhøjde (ca. 1,1 m) hvis den skal installeres i en eksisterende dåse eller underlag. Ved andre anvendelser er det vigtigt at der er den tilstrækkelige lofthøjde til rådighed så PIR'en har udsyn over det område der skal dækkes

Skal PIR'en erstatte en en-polet afbryder?

En en-polet afbryder er en afbryder uden nul. Normalt kræver en PIR en nul-leder, men vi er i stand til at levere en to-ledet PIR, som kan erstatte eksisterende en-polede afbrydere.

Skal PIR'en virke som en alarm PIR?

En PIR til alarm formål kræver en særlig konstruktion. Dette skyldes at man vil undgå fejlalarmer, samtidig med at alarm PIR'en skal være i stand til at detektere bevægelser i alle retninger. Derfor har alarm PIR'er ofte to forskellige detekteringsprincipper, infrarød (varme) stråling og mikrobølger.

Hold dig opdateret på de nyeste forbedringer

Lige nu er vi i gang med en masse produktændringer, og hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, bliver du opdateret på forbedringer og ændringer, som den, du netop har læst om på denne side. Du får desuden et indblik i nyheder, træning, uddannelse, konkurrencer og meget mere.

 

*Når du tilmelder dig, accepterer du at modtage markedsføringsmateriale via mails vedrørende vores produkter, tilbud, services og andre informationer, der er relevante for dig, når dette bliver tilgængeligt (max. 4 mails per måned), fra Schneider Electric Danmark A/S og/eller andre virksomheder i Schneider Electric koncernen. Alle personlige informationer som afgives ved din tilmelding hertil, opbevares af Schneider Electric i overensstemmelse med Persondataloven såvel som Schneider Electrics Privatlivs politik. Læs mere her

Til toppen