topbanner billede

Wiser FAQ

Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål:

Generelt om smart home

På hvilken måde er Wiser smartere end andre eksisterende smart home-systemer?


Det smarteste ved Wiser smart home-system er nok, at det passer ind i det velkendte LK FUGA elinstallationer, som de fleste danske hjem har i forvejen. Det vil sige, at produkterne er lige til at installere uden at gå på kompromis med hjemmets æstetik. Samtidig gør Wiser det muligt at styre og automatisere hjemmets lys, el- og varmeforbrug, kameraovervågning, indeklima samt elektriske vinduer og gardiner for et mere smart, trygt og grønt hjem.

 

Hvordan kommer jeg i gang med Wiser?


Det er nemt at komme i gang med Wiser. Smart home-systemet er fleksibelt og kan tilpasses til netop dine behov. Det vil også sige, du kan starte i det små og løbende udvide dit smart home med nye funktioner, hvis dit behov ændrer sig.

 

Kan jeg bruge Wiser i alle slags boliger?


Ja, du kan bruge Wiser i både hus, lejlighed og sommerhus.

 

Kan jeg styre flere boliger fra samme app?


Ja, du kan have op til 20 forskellige hjem per konto. Der kan skiftes mellem hjemmene på appen, men hjemmene kan ikke "arbejde sammen" på tværs.

 

Kan jeg styre mine enheder, når jeg ikke er hjemme?


Ja, for at gøre det er det nødvendigt at have Wiser Gateway. Den modtager fjernforespørgsler og sender dem til de tilsluttede enheder.

 

Kan jeg selv installere Wiser?


Du må godt selv installere alle de batteridrevne Wiser-enheder – og de kræver ingen specialviden.

For el-arbejde er det i Danmark Sikkerhedsstyrelsen, der fastsætter regler for gør-det-selv. Du må eksempelvis gerne udskifte en eksisterende stikkontakt, men du må ikke selv trække kabler og installere en stikkontakt et nyt sted. Og det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt du kan, men at du lovgivningsmæssigt ikke må uanset, hvilke færdigheder du besidder.

Du kan læse mere her og er du i tvivl, skal du altid kontakte din elektriker for råd og vejledning.

 

Hvor kan man købe Wiser?


Du kan købe Wiser hos en elektriker, samt ved de fleste webshops og i nogle byggemarkeder.

 

Hvad er et scenarie?


Et scenarie er, at du kobler en række smarte funktioner sammen, så du kan aktivere dem med ét tryk via app, kontakt eller med stemmestyring. Det kunne være et ”Ude-scenarie”, som du slår til, når du er væk hjemmefra: lys og unødig strøm slukkes, temperaturen sænkes og overvågningskameraet slår til.

 

Hvad er en automatisering?


I en automatisering kobler du en række smarte funktioner sammen, og her sker aktiveringen automatisk – fx på et bestemt tidspunkt eller ved en bestemt handling. Et eksempel er, at dørsensoren registrerer, at hoveddøren bliver åbnet. Det kan aktivere overvågningskameraet, lyset ved døren tænder og du får en notifikation.

 

Hvor ligger Wiser prismæssigt i forhold til andre smart home-systemer?


Det kommer an på, hvad man sammenligner med. Hvis det handler om produkterne, ligger Wiser på niveau med IHC Wireless. Handler det om den samlede installationspris, vil der være penge at spare i forhold til mange andre smart home-systemer, ikke mindst fordi systemet er hurtigt at installere, da det passer ind i eksisterende LK FUGA elinstallationer.

 

Der findes allerede billige alternativer på markedet i form af produkter, der også har fokus på brugervenlighed og gør-det-selv. Hvorfor skal man vælge Wiser over disse løsninger?


Man skal vælge Wiser, fordi det kan mere end mange af de andre billige alternativer. Wiser har desuden den fordel, at systemet er kompatibelt med FUGA, som er den mest udbredte elinstallation i danske hjem. Alene af den grund er det let at komme i gang med et intelligent hjem via Wiser. Med Wiser kan man styre sine lyskilder – også i de indbyggede moduler – og man kan blandt andet også automatisere varmeforbrug, sensor- og kameraovervågning samt elforbrug. Det hele vil være til glæde for familiens komfort og pengepung – og ikke mindst for klimaet.

 

Hvad sker der hvis min internetforbindelse går tabt?


Wiser vil fortsætte med at virke normalt, hvis din internetforbindelse går tabt. Appen vil også fortsætte med at virke derhjemme, hvis forbindelsen til clouden mistes. Dog vil automatiseringer, scenarier og timere, der afhænger af cloud services (tid, vejr, astro etc.), ikke køre.

 

Kan jeg styre mine Wiser-enheder fra flere smartphones eller tablets?


Ja, du kan styre hver Wiser-enhed fra op til 10 forskellige smartphones eller tablets.

 

Hvorfor kan jeg ikke opsætte Wiser kamera eller Wiser adapter på YouSee internet med Sagemcom router?


Kunder med YouSee internet, der anvender Sagemcom routere har vi observeret kan opleve problemer med at koble deres Wiser kamera eller Wiser adapter til internettet.

Er dette tilfældet kan du gøre følgende:

  1. Kontakt YouSee's kundesupport. De kan hjælpe med at ændre routerens protokol midlertidigt så enheden kan opsættes. I routerens indstillinger, er det muligt at deaktivere 5 Ghz. Når dette er gjort tilføjes Wiser IP kamera eller Adapter, efterfølgende aktiveres 5Ghz i routeren igen.
  2. Log ind i routerens administrator panel og ændre WIFI indstillingerne til, at protokollen bliver 802.11g så kan du opsætte Wiser-enheden. Når opsætningen er fuldført kan protokollen ændres tilbage til oprindelig tilstand.
  3. Sæt din Sagemcom router i bridge mode og brug en anden router som primær router. 

Hvis du har en anden router eller udbyder er dette ikke en workaround, og man skal dermed ikke ændre sin WIFI protokol.

Husk altid at kontrollér om routerens frekvens er opdelt således, at netværket kun er 2,4GHz på det SSID som Wiser-enhederne forbindes til.

Varmestyring

Må jeg selv montere Wiser radiatortermostaten?


Ja, det kræver ikke autorisation at montere Wiser radiatortermostaten, så du må gerne montere den selv. Det kræver blot, at du skruer din gamle radiatortermostat af og monterer Wiser termostathovedet på radiatorventilen. Se her hvordan. Du kan også bede en VVS-installatør eller elektriker om at gøre det.

 

Hvad koster en Wiser radiatortermostat?


Du kan se priserne på Wiser radiatortermostat hos forskellige udbydere her.

 

Hvilke radiatorer/ventiler passer Wiser radiatortermostaten til?


Wiser radiatortermostaten kan bruges til vandbårne radiatorer i 2-strenget system eller 1-strenget med sløjfe. Der medfølger adaptere til RA, RAV, RAVL og M30 ventiler, hvilket dækker de fleste radiatorer i Danmark.

 

Kan jeg nøjes med at skifte én termostat til Wiser, eller skal alle skiftes?


Du kan fint starte med at udskifte en enkelt termostat. Vi anbefaler dog at udskifte alle termostater i samme rum, så man kan få glæde af gruppering, der får radiatorerne til at samarbejde om at opnå den ønskede temperatur. For at opnå den optimale energibesparelse er det nødvendigt at skifte alle termostater og udnytte de smarte funktioner, Wiser-systemet stiller til rådighed.

 

Kan Wiser også styre gulvvarmen?


Wiser radiatortermostat er ikke beregnet til at styre gulvvarme, da termostaten her ofte sidder for tæt på varmekilden til at give en retvisende måling.

 

Virker Wiser også med naturgas eller jordvarme?


Ja, Wiser radiatortermostat er ikke afhængig af, hvilken energiforsyning man har, men udelukkende af om det er vandbårne radiatorer i enten 1-strenget system med sløjfe eller 2-strenget system.

 

Kan jeg styre termostaten på andre måder end med appen?


Termostaten reguleres og indstilles via appen, men der er en boostfunktion, som du kan sætte i gang ved at dreje let på termostaten. Det medfører, at temperaturen boostes 2 grader op eller ned i den periode, du har forudindstillet i appen. Du kan vælge ½, 1, 2 eller 3 timer. Dette kan dog slås fra i appen ved knappen ’Børnelås’. 

 

Hvordan styres varmen, hvis der både er termostat og rumføler?


Wiser radiatortermostat styres af sine egne følere og påvirkes ikke af en rumføler.

 

Kan Wiser radiatortermostaten måle, hvor meget varme den enkelte radiator bruger?


Wiser radiatortermostat måler udelukkende på temperaturen i rummet.

 

Kan Wiser radiatortermostaterne samarbejde i de store rum?


Hvis du tilføjer flere Wiser radiatortermostater i sammen rum, vil de automatisk blive tilføjet samme gruppe inde i appen. På den måde vil termostaterne arbejde sammen om den ønskede temperatur, som du indstiller under gruppen i appen.

 

Er Wiser radiatortermostaten Zigbee-kompatibel?


Ja, Wiser radiatortermostat anvender radioteknologien Zigbee 3.0. Frekvensen er 2.4GHz (2-vejs, Mesh).

 

Kan Wiser styres via andre Zigbee-apps?


Hos Schneider Electric understøtter og supporterer vi udelukkende Wiser-systemet via vores egen app. Det er dog muligt for andre udbydere at integrere Wiser Zigbee-enheder til deres systemer. Dokumentation til dette er tilgængelig her, og vi opdaterer løbende.

 

Kan jeg bruge Wiser radiatortermostaten uden Wiser gateway?


Wiser radiatortermostat kræver Wiser gateway, da det er gennem denne, at termostaten kommunikerer med appen.

 

Hvordan er Wiser radiatortermostat anderledes end andre smarte termostater?


Det smarte ved Wiser radiatortermostat er, at den indgår i Wiser smart home-systemet og derved kan kobles sammen med lysstyring, strømstyring samt overvågning af hjemmet. Eksempelvis kan lys og standbystrøm slukkes og temperaturen sænkes, når man forlader hjemmet, ved brug af kun én app.

Wiser og IHC

Hvorfor har Schneider Electric to smart home-systemer, både Wiser og IHC?


IHC bliver forhandlet af Lauritz Knudsen og eksisterer kun i Danmark. Samtidig er Lauritz Knudsen en del af Schneider Electric, som er en international virksomhed, der udvikler globale produkter, heriblandt det veletablerede smart home-system Wiser. I en dansk kontekst betyder det, at vi får glæde af organisationens store volumen og mulighed for at udvikle nye, smarte produkter. Derfor tilbyder vi for nuværende to smart home-løsninger i Danmark – men to meget forskellige af slagsen.

Helt overordnet er forskellen, at IHC er et relativt komplekst system, som historisk er blevet installeret i nybyggeri eller større renoveringer. Wiser er derimod et mere simpelt og fleksibelt system, som man nem kan tilpasse og løbende udbygge med flere funktioner efter behov.
Derudover er Wiser baseret på den åbne protokol ZigBee 3.0, hvilket betyder, at Wiser-komponenter ikke er låst til Wiser-systemet. Dermed kan andre udbydere tage Wiser-produkter med i deres systemer, hvis de ønsker det. Fx. virker de fleste Wiser-produkter allerede med systemer som Home Assistant, Homey og endda IKEA(R) Home Smart.

 

IHC har haft visse udfordringer i forhold til programmering. Kan vi forvente det samme med Wiser?


Der er tale om to selvstændige smart home-systemer med forskellige funktioner og forskellige formål. Derfor giver det ikke mening at sammenligne systemerne direkte.
IHC er et relativt komplekst system, hvor det er muligt at ændre i samtlige indstillinger - selv standardopsætningen i funktionsblokke kan ændres. Derfor kræver det en del viden og erfaring med IHC, hvis elektrikeren skal kende produktet ned i alle detaljer. Samtidig har IHC funktioner, som Wiser ikke har – for eksempel boligtilstande og alarmer med sirener. Det er derfor naturligt, at IHC er et mere komplekst og udfordrende system, fordi det tilsvarende har flere funktioner og muligheder for tilpasning end Wiser.

Med Wiser får man i langt højere grad en fleksibel standardpakke, som man selv kan sammensætte og udbygge efter behov. Wiser er derfor ekstremt brugervenligt og nemt at installere.

Cybersecurity

Hvor stor er risikoen for, at Wiser bliver hacket, og der bliver stjålet eller misbrugt personlige oplysninger?


Der er rigtig god grund til at passe på sig selv og sit privatliv i takt med, at flere og flere af hjemmets produkter og installationer bliver intelligente og forbundne. Også selv hvis man umiddelbart tænker, at man ikke har noget værdifuldt at skjule.

Forbrugerrådet Tænk testede i 2020 it-sikkerheden for smart homes i Danmark og konstaterede, at den ikke ligefrem var i top. Derfor er det vigtigt for os at pointere, at prioriteringen af cybersikkerhed har været ekstremt høj igennem hele udviklingsperioden af Wiser.

Wiser er skabt ud fra et forsigtighedsprincip om at sikre den størst mulige modstandsdygtighed over for cybertrusler og udviklet ved at anvende de strengeste tilgange, politikker og metoder. Vi kører altid de hårdeste test og justeringer på vores Wiser-app, produkter og services, og resultatet er, at Wiser er et af de sikreste smart home-systemer på markedet.

Når man gør brug af enheder, der er forbundet via Internettet, kan der imidlertid opstå trusler mod det netværk, man benytter. Derfor er det også vigtigt, at brugeren sørger for at benytte de sikkerhedsindstillinger, der findes på deres mobil eller tablet og er omhyggelig med at vælge gode passwords.

 

Er Wiser sikker?


Schneider Electric har etableret Global Security Lab, som en uafhængig enhed for at sikre årvågenhed mod de nyeste trusler og muliggøre forsvar mod cyberangreb. Vores avancerede sikkerhedssystemer, der fungerer mellem Wiser-produkter i hjemmet, Wiser App og cloud-tjenester, bruger den samme krypteringsteknologi som banker for at beskytte slutbrugerdataene. Wiser-appen og al software opdateres løbende for at holde sig foran enhver potentiel sikkerhedstrussel. Schneider Electric bruger ikke slutbrugerens personlige data til andet formål end at forbedre den leverede service og support. Brugerdata deles ikke med tredjeparter, uden der specifikt er givet tilladelses hertil.

Klimapåvirkning

På hvilken måde er Wiser klimavenlig? Bruger diverse smarte funktioner ikke strøm på døgnbasis, hvilket modarbejder de energibesparelser, der sigtes imod?


Det er rigtigt, at hver gang man gør brug af en intelligent funktion som for eksempel lysstyring, så bruger den funktion selvfølgelig noget energi. Til gengæld er de intelligente funktioner netop med til at skabe energibesparelser, fordi de for eksempel kan forhindre, at brugeren glemmer at slukke lyset, eller at varmen buldrer derud af, mens man ikke er hjemme.

Besparelsespotentialet er dog tydeligt, når vi sammenligner med andre lettilgængelige smart home-systemer fra for eksempel Ikea og Philips Hue. I de nævnte systemer er standby-forbruget på op til 0,5W i hver enkelt smart pære, og hvis man gør brug af for eksempel 20 eller 30 pærer, kommer det totale standbyforbrug hurtigt ret højt op. Wiser gør til gengæld kun brug af én intelligent lysdæmper, som er integreret i systemet. Den bruger kun 0,4W i standbystrøm, så her kan forskellen i energiforbruget faktisk blive ret stor.  

Derudover giver det selvfølgelig klimamæssig mening med en afbryder, der slukker for al hjemmets standby-forbrug. Dette kunne fx være et ”godnat”-scenarie, når man lægger sig til at sove. Undersøgelser viser, at standbyforbruget i sig selv udgør 10-15 procent af elforbruget i et gennemsnitligt dansk hjem. Og varmen kan også kobles på sådan et scenarie, så der skrues ned for temperaturen, imens man sover.

 

Er Wiser overhovedet klimavenlig i sin nuværende form, når sortimentet løbende udvides?


Ja, det er der mange eksempler på. En klimavenlig funktion er et Ude-scenarie, som man kan aktivere, når man tager hjemmefra. Så slukkes lys og standbystrøm i hjemmet, og varmen sænkes. Det sparer både på klimaet og elregningen.

Det er i Wiser-systemets energioptimerende funktioner, at de største energibesparelser vil være at finde - for eksempel varmestyring og forskellige former for energiovervågning. Faktisk kan man med et Wiser smart home-system spare helt op til 25 % på sit varmeforbrug og 15 % på sit elforbrug samt reducere forbruget af standbystrøm med helt op til 90 %.

Lysstyring

Har jeg brug for Wi-Fi for at styre mine Wiser-enheder?


Uden Wiser Gateway:

Hvis dine enheder styres via Wiser-appen eller via en anden tilsluttet enhed (f.eks. en lysdæmper og et batteritryk), er der ikke behov for Wi-Fi, da kommunikationen sker via Zigbee-netværket. Visse produkter er dog baseret på WiFi (IP-kameraer og adapter), så de kræver blot en internetforbindelse og fungerer derfor også uden en Wiser Gateway.

Med Wiser Gateway:

Wi-Fi er kun nødvendigt, når du vil kontrollere dine Wiser-enheder via din smartphone. Hvis du kun styrer enhederne direkte på enhederne, er Wi-Fi ikke nødvendigt, da kommunikationen mellem Wiser Gateway og de tilsluttede enheder sker via ZigBee.

Zigbee & Matter

Hvad mener vi med åben protokol?


For os er det vigtigt, at de, der anvender og installerer Wiser-produkter, får en god brugeroplevelse, at det er let at bruge og at systemet altid fungerer. Vi har derfor valgt kun at supportere Wiser-produkter på vores Wiser gateway. Det har vi gjort for at kunne stå inde for og supportere hele løsningen og ikke kun nogle dele af den. Samtidig mener vi, at produkter, der er installeret i hjemmet, ikke bør låse kunderne til en bestemt leverandør. Vi har derfor valgt Zigbee-protokollen til de fleste Wiser-enheder, som åbner for, at produkterne kan bruges sammen med andre løsninger fra andre leverandører med Zigbee gateways. Dette er med til at sikre en god brugeroplevelse for flertallet i vores eget Wiser-system, mens de, der ønsker det, frit kan integrere og bruge produkterne i andre systemer. For nuværende kan Wiser integreres med Google Home og Amazon Alexa – og produkterne derved styres ved stemmestyring - og for de mere avancerede brugere kan Zigbee-produkterne integreres i DeConz.

 

Hvad er Zigbee?


Zigbee-alliancen blev oprettet for at udvikle et sæt standarder for IoT-enheder eller trådløse smarte enheder, der bruger Zigbee-kommunikationsprotokollen. Dens mission er at hjælpe med at forenkle, harmonisere og opbygge globale åbne standarder for Internet of Things (IoT).

Zigbee er den mest standardiserede protokol, vi har i dag, og den har eksisteret i næsten 20 år.  Protokollen er veletableret som en global standard for IoT. Zigbee Alliance forsøger at tilpasse både protokol og funktioner til de forskellige smarte produkter på tværs af spillerne. For at fremme yderligere samarbejde ud over Zigbee-protokollen har de nu ændret navn til Connectivity Standard Alliance, CSA.  Resultatet af dette samarbejde er den nye protokol, Matter.

 

Hvad er Matter?


Matter-standarden er resultatet af et samarbejde mellem en række teknologivirksomheder, formaliseret gennem Connectivity Standard Alliance (CSA), tidligere kendt som Zigbee-alliancen. Tech-giganter som Apple, Google, Amazon, Samsung og Schneider Electric har stået i spidsen for samarbejdet.

Matter er et kvalitetsstempel for smart homes til at arbejde sammen, så du ikke behøver at gætte, hvad der kan tilsluttes. Matter er en samlende, IP-baseret forbindelsesprotokol bygget på eksisterende netværksprotokoller.  Det er vigtigt at bemærke, at Matter er en API-protokol og aftaledokument, der er lagt oven på eksisterende protokoller.

 

Hvad er fordelene ved Zigbee 3.0?


Wiser bruger Zigbee 3.0, som er verdens førende smart home-protokol. Zigbee er bygget på mesh-princippet, hvor du har en gateway, der kommunikerer med og styrer alle enhederne. Derudover er ZigBee-protokollen tovejs, hvilket betyder, at produkterne både kan give og modtage information.

Zigbee bruger ikke IP-adresser til at fungere. Derfor skal der installeres en gateway for at kommunikere med internettet og cloud-tjenester. Som de fleste mesh-netværk kræver Zigbee elektricitet for at fungere. I et mesh-netværk fungerer hver smart-enhed som en forstærker af signaler rundt om i huset uden behov for mere end en gateway.

 

Hvad er fordelene ved Matter?


Matter vil i fremtiden gøre det muligt at vælge bredt mellem løsninger. Du vil kunne vælge dit foretrukne styringssystem og de produkter, du foretrækker. Med Matter kan du også have ro i sindet om, at dit smart home kan udvides og tilpasses efter dine behov og udviklingen. Derudover vil du kunne have flere systemer i samme hjem baseret på, hvad der foretrækkes.

Det er selvfølgelig lettest, at så mange af de produkter, du har installeret kan forstå hinanden og samarbejde uden problemer, helst fra samme gateway, hjerne.

 

Hvad er Matter ikke?


Matter er ikke en ny kommunikationsprotokol, men en specifikation på hvordan intelligente enheder skal kommunikere med hinanden baseret på IP-protokoller. Thread er en af de IP-protokoller, som indgår i specifikationerne af Matter. Ideelt set overflødiggør Matter på sigt Gateways til underliggende protokoller som f.eks Zigbee, men i en rum tid fremover må det forventes, at disse protokoller fortsat vil eksistere. Således vil det fremover stadig være nødvendig med en Wiser Gateway for at kommunikere med de enkelte Wiser-komponenter, der stadig kommunikerer med Zigbee.

 

Fremtidssikret – hvordan?  


Når alt taler med hinanden via Matter, vil du til sidst være i stand til at bruge enhver app til at styre dit smart home.

Version 1.0 af Matter bruger WiFi og Thread som protokoller. I første omgang er det grundlæggende funktioner, der tilbydes via Matter, og du kan opleve, at udbydernes egne systemer tilbyder flere funktioner, end du kan få adgang til via Matter.

Standardisering betyder flere produkter, flere løsninger og mere fleksibilitet. Alt i alt vil det gøre det nemmere og mere sikkert for dig at vælge løsninger.

Schneider Electric investerer i åbne og fremtidssikrede protokoller, tilbyder sensorer og automatiseringer af hjemmet samt både robuste og komplette løsninger. Schneider Electric satser på Matter som en åben og standardiseret version. Hvis du vælger et Wiser smart home i dag, vil dette være en fremtidssikret løsning fuld af muligheder i fremtiden.

 

Zigbee 3.0 certificering – hvad betyder det?


Connectivity Standards Alliancen (tidl. Zigbee alliancen) certificerer hardware og firmwareimplementeringen i forhold til bestemte parametre fx funktionalitet og parring. Det betyder, at det er dokumenteret og testet, at vores produkter følger standarden. Det betyder derimod ikke, at alle ZigBee 3.0 produkter virker sammen ”out-of-the-box”. Men det gør det lettere for andre leverandører at integrere et certificeret Zigbee 3.0 produkt på deres Zigbee platforme. Derfor vil man også opleve at implementeringen i andre systemer for at virke 100% skal gøres af systemleverandøren.

Dette kan man læse meget mere om på Connectivity Standards Alliancens hjemmeside. Vi har også lagt dokumentationen ud frit tilgængeligt på vores udviklerplatform: https://shop.exchange.se.com/en-US/apps/103007

 

Samspillet mellem Zigbee og Matter


For at stå inde for hele løsningen og ikke kun enkelte dele af den har Schneider Electric indtil videre valgt at supportere vores egne produkter i vores egen Gateway. De enkelte komponenter – såsom afbrydere og forskellige former for sensorer – kan integreres i andre løsninger og systemer. For i fremtiden at give fleksibilitet og enkelhed for brugeren af smart home-produkter er det også naturligt for os, at Wiser understøtter Matter.

I praksis vil Matter være et klart bevis på øget kompatibilitet med et stort antal andre smart home-produkter. Zigbee vil fortsat være en del af Wiser og vil fortsat kunne anvendes sammen med Matter.

Eksisterende og nye Wiser-produkter baseret på Zigbee vil i fremtiden fungere i Matter-økosystemet via Wiser Gateway.

 

Hvad er Matter bridging?


Matter bridging er interaktion mellem enheder på tværs af økosystemer. Eksisterende Zigbee-enheder vil være i stand til at kommunikere med et netværk af Matter-enheder via en bro, kendt som Bridging.

Hjælpevideoer