topbanner billede

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

Schneider Electric, som for anden gang er kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed[1], har indgået et sponsorat med EuroSkills 2025. Håbet er at rykke på den grønne selvopfattelse og ikke mindst bane vejen for, at endnu flere unge bliver tiltrukket af elektrikerfaget.

Når MCH Messecenter Herning åbner dørene til EuroSkills 2025, bliver det med Schneider Electric som hoved- og produktsponsor for elektrikerkonkurrencen. Det officielle europamesterskab for unge faglærte samler 700 af de bedste på tværs af kontinentet, og der skal dystes om EM-medaljer inden for 38 forskellige fag. Et af de fag, der skal dystes i, er elektrikerfaget, der ifølge Schneider Electric spiller en afgørende rolle i at fremme den grønne omstilling. Og her har Danmark brug for et realitetscheck.

”Vores selvopfattelse er, at vi er grønt foregangsland. Men når det kommer til elektrificeringen af Danmark, stemmer det slet ikke overens med virkeligheden. Kun 20 procent af det danske energiforbrug er baseret på grøn strøm, hvilket placerer os på en 23. plads i Europa[1]. Det ønsker vi i Schneider Electric at lave om på – og en af de vigtigste nøgler til det er elektrikere. Derfor glæder det os, at vi har indgået et sponsorat med EuroSkills 2025, der i høj grad bringer de faglærte elektrikere og den grønne omstilling op på agendaen,” siger Anca Galinescu-Almiray, Vice President, Home & Distribution, for Schneider Electric Danmark.

 

Et elevoptag der ikke matcher ambitionerne

 

80 procent af de løsninger, der skubber den grønne omstilling i den rigtige retning, kræver en elektriker, men optaget på elektrikeruddannelsen matcher det langt fra. En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der om 10 år vil mangle 7.500 elektrikere i Danmark[2].

”Det er yderst bekymrende, at en af grundstenene i den grønne omstilling, nemlig yderligere elektrificering, hviler på et usikkert grundlag. Derfor er det afgørende, at flere unge bliver tiltrukket til elektrikeruddannelsen,” siger Anca Galinescu-Almiray, Vice President, Home & Distribution for Schneider Electric Danmark, og fortsætter:

”Hvis flere unge skal tiltrækkes, kræver det, at vi fortæller om de mange karrieremæssige muligheder, der er inden for faget. Til EuroSkills 2025 i Herning får vi en helt unik mulighed for at sætte yderligere fokus på netop det, hvilket vi glæder os meget til.”

Det er langt fra første gang, at Schneider Electric arbejder med at fremme elektrikeruddannelsen og styrke den yngre generations interesse for elektrikerfaget. Blandt andet sponsorerer virksomheden mange af de el-produkter, uddannelsen kræver, ligesom de senest har været hovedsponsor af DM i Skills.

”At være hoved- og produktsponsor af elektrikerkonkurrencen til EuroSkills er en helt naturlig forlængelse af vores allerede store engagement i at løfte og forbedre uddannelsen. Vi mener, det er vores samfundspligt at sikre, at uddannelsen er af højeste kvalitet og attraktiv for fremtidens grønne arbejdskraft. Det er nødvendigt for at sætte turbo på elektrificeringen,” siger Mette Kühl, Channel Manager med ansvar for uddannelse og produkttræning til landets tekniske skoler og elektrikere hos Schneider Electric.

 

En platform for inspiration

 

Det er første gang, at EuroSkills bliver afholdt i Danmark. Arrangøren forventer, at op mod 100.000 tilskuere lægger vejen forbi, når 700 faglærte fra Europa deltager i det største uddannelses-event, der er set i Danmark.

”EuroSkills har igennem et årti inspireret unge mennesker til at vælge en faglig uddannelse. Vi tror på, at det også vil ske, når deltagerne skal dyste i Herning,” siger Anca Galinescu-Almiray, Vice President, Home & Distribution for Schneider Electric Danmark.

 

EuroSkills 2025 bliver afholdt den 9.-13. september 2025 i MCH Messecenter i Herning.

 

Footnotes

 

  1. https://www.corporateknights.com/issues/2025-01-global-100-issue/100-most-sustainable-companies-still-betting-greener-world/#custom-section-heading
  2. Rapport fra Dansk Erhverv
  3. Rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd