topbanner billede

PIR-sensorer

Hvad er PIR-sensorer?

Schneider Electrics KNX-program omfatter et bredt udvalg af PIR-sensorer til forskellige behov. Vi skelner mellem to typer PIR:

billede

Bevægelsessensorer


Registrerer varme emner, fx mennesker i bevægelse. Alle PIR'er virker i princippet på denne måde.

billede

Tilstedeværelsessensor


PIR-sensorer der er så følsomme. at de registrere selv de mindste bevægelser (inden for virkefeltet på typisk 6 meter).

Let installation

I modsætning til traditionelle installationer, skal du med PIR'er i en KNX-installation ikke bekymre dig om sammenkobling af PIR i master/slave forhold, når du installerer. De enkelte PIR'er skal blot forbindes til KNX-bussen, og herefter sker den videre konfigurering i ETS4 softwaren. Her bestemmer du, hvordan de enkelte PIR’er skal indgå i master/slave forhold. Du kan også indstille alle parametre i ETS. Nogle PIR-enheder har desuden betjeningsknapper til lokal indstilling af udvalgte parametre som fx timertid, lysniveau osv.

Blokke

Blokke billede

Grundlæggende kan en sensor kun sende en gruppeadresse (den sendende gruppe-adresse), når der indtræffer en hændelse, fx detektering af bevægelse, tiden udløber eller betjeningstrykket aktiveres. Schneider Electric har udvidet brugen af datatelegrammer, så nogle af Schneider Electrics PIR-enheder kan sende flere forskellige telegrammer. Betingelserne bestemmes af brugeren, og mulighederne afhænger af, hvilke funktioner den pågældende komponent har indbygget.

For at understrege at der er tale om en udvidet brug af telegrammer, kalder vi de ”udvidede telegrammer” for blokke. Så hvis vi fx taler om en komponent med fem blokke, betyder det, at den kan kan sende op til fem forskellige telegrammer.

Konfigureringen af blokke foregår i ETS5-softwaren.

Blokke billede

Eksempel: Grundlæggende funktion af en blok i en tilstedeværelses-PIR

Eksempel: Grundlæggende funktion af en blok i en tilstedeværelses-PIR billede

Hver blok har sin egen lysmåler indbygget. Når du konfigurerer blokken, kan du bestemme, om blokken skal fungere som en bevægelses- eller en tilstedeværelsesblok.

Eksempel: Grundlæggende funktion af en blok i en tilstedeværelses-PIR billede

Hvis du vælger en tilstedeværelsesblok, virker systemet på følgende måde:

 

  • Når det omgivende lysniveau er for lavt, og en bevægelse registreres, sender blokken et "tænd" telegram via KNX-bussen.
  • Når der ikke længere er tilstedeværelse, starter trappeautomaten sin indbyggede timer, der ved udløb sender et "sluk" telegram.
  • Hvis niveauet af naturligt lys kommer over den forudbestemte værdi, starter den indbyggede timer.
  • Når tiden er udløbet, sender blokken et "sluk" telegram. Det betyder i praksis at lysfølerens efterløbstid overstyrer trappeautomaten.
  • Hvis du i stedet konfigurerer blokken som en bevægelsesblok, virker den på følgende måde:
  • Når det omgivende lys er for svagt, og en bevægelse registreres, sender blokken et "tænd" telegram over KNX-bussen.
  • Når der ikke længere er bevægelse, starter trappeautomaten sin indbyggede timer, der ved udløb sender et "sluk" telegram.
  • Lysmåleren vil kun måle lysniveauet første gang, der er bevægelse. Herefter er den aktiv igen, før trappeautomaten er udløbet.

Detektering af bevægelse

Detektering af bevægelse billede

En loftPIR dækker 360°, delt op i fire sektorer på hver 90° med bogstavet A, B, C eller D.

I ETS5 kan alle fire sektorer indstilles til at virke som en fælles enhed på samme tid, eller hver sektor kan indstilles individuelt.

Vælger man den sektor-opdelte indstilling, får man i ETS5 yderligere parametre til rådighed, fx rækkevidde og "død-tid".

Detektering af bevægelse billede

Udgangsobjekter

Udgangsobjekter billede

I hver kanal kan du definere op til fire forskellige kommunikationsobjekter. Du kan vælge mellem en 1-bit, 1-byte (0% - 100%), 1-byte (0-255) og 2-byte-objekt. Telegrammets værdier skal parametriseres ved starten af bevægelsen og til slutningen af bevægelsen. Man kan indstille objektet til at overføre sin aktuelle værdi eller en defineret værdi til bussen.

Udgangsobjekter billede

Tip! Kom hurtigt i gang med lysstyring

Tip! Kom hurtigt i gang med lysstyring billede

Den hurtigste måde at blive dus med en grundlæggende dagslysstyring er at følge beskrivelsen i en af vores 31 løsninger på rumniveau. Her kan du se, hvilke parametre som du skal indstille, samt hvilke parametre du eventuelt skal finjustere, fx tider og setpunkt.

Tip! Kom hurtigt i gang med lysstyring billede

Ønsker du et overblik over, hvad vi kan tilbyde af KNX-produkter til din installation?