Udskiftning af gamle kontakter

Når du vil skifte gamle stikkontakter og afbrydere ud med nye, findes der flere fordele. Du opnår en mere sikker og tidssvarende installation, og du forskønner dit hjem med nye kontakter.

Ved at skifte nogle af dine afbrydere til lysdæmpere eller bevægelsessensorer, kan du samtidigt øge brugervenligheden og bekvemmeligheden for hele familien. Og ikke mindst spare på strømmen!

Når der skal arbejdes på el-installationen i din bolig, er der nogle opgaver, du selv må udføre. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der fastsætter reglerne for gør-det-selv el-arbejde.

På denne side finder du en oversigt over gamle typer afbrydere og om du selv må skifte dem eller det kræver en autoriseret el-installatør. Spørg altid en fagmand hvis du er i tvivl.

Obs: Alle de viste modeller er afbrydere, men de samme retningslinjer gælder for stikkontakter af tilsvarende typer.

Disse typer stikkontakter og afbrydere må du selv skifte.

De fleste af disse typer kan skiftes til LK FUGA®, men vær opmærksom på at størrelsen kan variere. 
Læs mere om FUGA® her.

Sort nokaitdæksel, der suppleredes med en brun udgave i slutningen af 1920'erne, placeret på porcelænssokkel. Kom i slutningen af 1930'erne i en hvid udgave og i slutningen af 1950'erne i en grå udgave. Fra 1940 blev det standard, at forsyne knappen der tænder strømmen, med en hvid prik. Montage halvforsænket på underlag eller planforsænket i dåse med brug af ebonitdækplade. Sort eller brunt firkantet bakelitdæksel med porcelænssokkel. Kom i midten af 1930'erne også i en hvid udgave. Montage planforsænket i dåse. Dæksel og sokkel af sort eller brunt bakelit. Montage planforsænket i dåse. Sort, gråt eller hvidt bakelitdæksel med bred tangent, samt sokkel af bakelit. Montage planforsænket i dåse.

Gråt dæksel med smal tangent og sokkel af bakelit. Montage planforsænket i dåse. Sort, gråt eller hvidt bakelitdæksel med bred tangent, samt sokkel af bakelit. Montage halvforsænket på underlag, i dåse med brug af bakelitdækplade eller direkte i dørkarm. Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Fandtes også i en udgave med melder, der indikerede om der var tændt for strømmen. Montage halvforsænket på underlag, i dåse med brug af dækplade eller direkte i dørkarm. Gråt dæksel og sokkel i bakelit. Montage på udvendigt underlag eller planforsænket i dåse.

Tangent i thermoplast med sokkel i bakelit. Standardfarven for tangenten var grå, men den kunne også leveres i brun, grøn, gul, orange og sort. Montage udvendigt på underlag eller planforsænket i dåse. Tangent, ramme og sokkel i thermoplast. Tangenterne fandtes ved introduktionen i farverne grå, grøn og gul, mens rammerne fandtes i grå og brun. Ramme- og tangentfarve suppleredes i midten af 1980'erne med hvid. Montage udvendigt på underlag eller planforsænket i dåse. Grunddimension 50 mm x 50 mm.Tangent, ramme og sokkel i thermoplast. Rammer og tangenter i farverne lysegrå og hvid. Montage udvendigt på underlag eller planforsænket i dåse. Grunddimension 66 mm x 66 mm.

Disse stikkontakter og afbrydere må du selv skifte, hvis de er monteret på et underlag.

Et underlag er en udvendig dåse der f.eks. sidder på dørkarmen under en stikkontakt eller afbryder - altså sidder den tekniske del af installationen udenpå væggen. Moderne underlag er typisk af plast, mens ældre ofte er af træ. Alle disse typer kan skiftes til LK FUGA®, men vær opmærksom på at størrelsen kan variere. 
Læs mere om FUGA® her.

Sort nokaitdæksel, der suppleredes med en brun udgave i slutningen af 1920'erne, placeret på porcelænssokkel. Kom i slutningen af 1930'erne i en hvid udgave og i slutningen af 1950'erne i en grå udgave. Fra 1940 blev det standard, at forsyne knappen der tænder strømmen, med en hvid prik. Montage halvforsænket på underlag eller planforsænket i dåse med brug af ebonitdækplade. Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Fandtes også i en udgave med melder, der indikerede om der var tændt for strømmen. Montage planforsænket i dåse.

Gråt bakelitdæksel samt sokkel af bakelit. Modellen fandtes også i en udgave med melder, der indikerede om der var tændt for strømmen. Montage direkte i dørkarm, men kunne også monteres på udvendigt underlag. Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Montage direkte i dørkarm, men kunne også monteres på udvendigt underlag eller planforsænket i dåse. Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Modellen fandtes også i en udgave med melder, der indikerede om der var tændt for strømmen. Montage direkte i dørkarm, men kunne også monteres på udvendigt underlag.

Disse typer stikkontakter og afbrydere må du ikke selv skifte. Kontakt i stedet din lokale el-installatør for at høre mere.

Hvælvet dæksel i glat eller riflet messing placeret på hvid eller sort porcelænssokkel. Fandtes også med hvidt eller sort porcelænsdæksel, og fra midten af 1920'erne med dæksel i brunt eller sort bakelit. Messingdækslet kunne også leveres sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet. Montage udvendig på underlag.Dæksel i glat messing eller sort isoleringsmateriale placeret på hvid eller sort porcelænssokkel. Fandtes også med hvidt eller sort porcelænsdæksel. Montage udvendigt på underlag.Let hvælvet dæksel i glat messing eller porcelæn i hvid eller sort placeret på hvid porcelænssokkel. Messingdækslet kunne også leveres sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet. Kom i midten af 1920'erne med dæksel i brunt eller sort bakelit. Montage halvforsænket på underlag.  

Glat messingdæksel, der også kunne leveres i sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet, placeret på hvid porcelænssokkel. Fandtes også med dæksel af spejlglas med mulighed for at tapetsere eller male bag dette. Kom i midten af 1920'erne med dæksel i ebonit samt i udgaver med runde dæksler. Montage planforsænket i dåse. Fladt dæksel i glat messing eller bakelit i farverne sort eller brun på en porcelænssokkel i hvid eller sort. Fandtes også med hvidt porcelænsdæksel. Messingdækslet kunne også leveres i sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet. Fandtes i udgaver for montage udvendigt på underlag eller halvforsænket i dåse.  Sort eller brunt firkantet bakelitdæksel med porcelænssokkel. Kom i midten af 1930'erne også i en hvid udgave. Montage udvendig direkte på væg. Sort nokaitdæksel, der suppleredes med en hvid udgave i slutningen af 1940'erne, placeret på porcelænssokkel. Fra 1940 blev knappen der tænder strømmen som standard forsynet med en hvid prik. Montage udvendig direkte på væg.

Dæksel og sokkel i sort eller brunt bakelit. Montage halvforsænket på underlag eller i dåse med brug af trædækplade. Fladt, rundt bakelitdæksel i sort eller brunt med porcelænssokkel. Blev suppleret med en hvid udgave i slutningen af 1950'erne. Montage planforsænket i dåse. Dæksel af sort, brunt eller hvidt bakelit med porcelænssokkel. Montage halvforsænket på underlag eller i dåse med brug af træ- eller bakelitdækplade. Brunt, rundt bakelitdæksel med porcelænssokkel. Suppleredes med en hvid udgave i slutningen af 1950'erne. Montage udvendig direkte på væg.